Dunaszekcsőért Teleház - eMagyarország Pont nagyobb térképen való megjelenítéselátogatók száma

Tájház

okm 

Felújítás alatt a Falumúzeum

Az Alapítvány gondozásában lévő Falumúzeumban 2009. novemberében megkezdődtek a felújítási munkálatok. A munkák elvégzését és az eszközök beszerzését az OKM (Oktatási és Kulturális Minisztérium) által kiírt „Vendégváró Tájházak” című pályázaton nyert 500.000 Ft támogatási összegből és némi önrészből végeztük.

Eredeti célunk a „Falumúzeum”-ban egy gyerekfoglalkoztató kialakítása és berendezése volt, melynek költségvetése 1 millió Forint lett volna. A pénzügyi keretek szűkössége miatt azonban első körben az épület alkalmassá tételét és felújítását foglalta magába a pályázat.

Tájház  Tájház 
 
A munkálatok a riasztórendszer kiépítésével és a világítás korszerűsítésével kezdődtek, majd a kémények felújításával és a szükséges javítási munkálatokkal folytatódtak. Támogatási összegből vásároltunk egy sparheltet és egy kályhát, hogy az őszi-téli hónapokban is kihasználható legyen a Múzeum épülete. Így a helyiség alkalmas lett arra, hogy örökségvédelmi és finomabb kézműves foglalkozásokat tartsunk benne. Tervünk, hogy egyszerű, de helyi specialitásokat főzzenek-süssenek a „sparhelt”-en a gyerekek, és közben tanuljanak meg fával tüzelni és azzal szabályozni a platni és a helyiség hőfokát. Alapítványunk minden évben tavasszal szervez társadalmi munkát a gyűjtemények rendbetételére, a textilneműk szellőztetésére és felújítására.
 
Tájház  Tájház 
 
Tájház Tájház tájház
 
2010. március 
 
Bütykölő Kör tagjai egyik foglalkozásuk alkalmával kitakarították a Falumúzeum épületét. Sok feladatuk volt, hisz a belső felújítási munkák után nagy rendetlenség maradt. Ezért a Múzeum minden helyiségét rendbe tették, a textilneműket kiszellőztetették, kimosták. A kiállítási tárgyakat letakarították, és újra rendezték a kiállító teret és a gyerekfoglalkoztató helyisége is berendezésre került. Jó hangulatban telt az egész délután és közben még az újonnan vásárolt sparhelt is kipróbálásra került, melyen egy vacsorát főztek a résztvevők.
 
Tájház gyerekfogalakoztató kialakítása 

Folytatása következik (reméljük)

Figyeljük a pályázati kiírásokat és amint lehetséges, berendezésre, udvari bútorzatra (épített szalonnasütő, asztalok, padok, féltető, stb…), a ház külső vakolásának, festésének felújítására fogunk támogatást kérni.

Alapítványunk köszöni a segítséget a Bütykölő Kör tagjainak és a további segítőknek:

Tóthné Fehér Ibolya, Horváthné Molnár Erika, Teibert Józsefné, Beke Józsefné, Fárnyó Jánosné, Kardos Istvánné, Kardos Erika, Plevnyák József, Gubik Viktória, Tóth Eszter, Tóth Zsolt, Glock Péter

 


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

http://www.katicavendeghaza.hu/
www.dunafalva.hu www.szeremle.hu
http://www.kaasenbrood.eu/Ez a weboldal az NCA támogatásának
köszönhetően jött létre.
©2009 Dunaszekcsőért Alapítvány
Minden jog fentartva