Dunaszekcsőért Teleház - eMagyarország Pont nagyobb térképen való megjelenítéselátogatók száma

2010. évi tevékenységünk összefoglalása

FONTOSABB RENDEZVÉNYEINK, PROGRAMJAINK

Lugio Napok című programsorozatunkat 2003 óta minden nyáron megrendezzük. Ókori kalandtúrán határon innen és túlról érkező általános és középiskolás gyerekcsoportok vetélkednek. A Limes konferencián a régész és történész szakma képviselteti magát. A hétvégi fesztiválon pedig mindenkit gazdag programokkal várunk (gladiátor játékok, római gasztronómia, színházi előadások, vásári forgatag, koncertek, vetélkedő, kiállítások stb.)

Szerelmem Dunaszekcső - Örökségház megnyitó ünnepséggel, egy újabb mérföldkőhöz érkezett Dunaszekcső és a Dunaszekcsőért Alapítvány, azon az úton, ami a település és a régió kulturális felemelkedését célozza. Ahol van kultúra, ott a gazdaság is virágozni kezd, ennek köszönhetően az élet is könnyebbé válhat. Alapítványunk nagy áldozatok árán megmentette a falu több száz éves műemlék épületét. Az egykor templomként funkcionáló, később magtárként használt romos épületből Örökségházat alkottunk, melyet szeretnénk méltó módon a hazai és nemzetközi kultúra szolgálatába állítani. Konferenciák, előadások, időszaki kiállítások, örökségvédelmi foglalkozások és egyéb kulturális programok megvalósításával. Itt látható településünk régészeti emlékeit bemutató Halász Ferenc gyűjtemény és egy néprajzi kiállítás mely egész évben látogatható. A munkálatokban a Dunaszekcsői Önkormányzat dolgozói és több száz önkéntes segédkezett, nélkülük nem sikerülhetett volna. 

 

Képköznapok filmes alkotótábort és fesztivált a pécsi Control Stúdió Filmegyesülettel közösen rendezzük meg. Mi adjuk az infrastruktúrát, ők hozzák a programokat és a szakmaiságért felelnek. A Dunaszekcsői Önkormányzat pedig a szálláshelyeket biztosítja. Az utóbbi években Belgiumból, Németországból és Erdélyből is látogattak hozzánk filmkészítő fiatalok.

 

Kézműves csoportunk, a Családi Bütykölő Kör 2009 őszén kezdte meg működését. Azóta hetente összegyűlnek kicsik és nagyok, fiatalok és öregek. Nemezelnek, gyöngyöt fűznek vagy az éppen aktuális ünnepre készülődnek.

 

A helyi örökség bemutatását Örökségvédelmi Foglalkozások keretében is megvalósítjuk. A programokra elsősorban gyerekcsoportokat várunk. A képzés ideje egy hétvége. Az ide érkező gyerekek elkészíthetik, megkóstolhatják a település jellegzetes ételeit, a régi öltözékeket felpróbálhatják. A képzéseket Örökségvédelmi munkafüzetek segítségével a helyi általános iskola tanárai tartják. 

Balogh Viktória szervezésében évente megrendezésre kerülő Adventi koncert lebonyolításában Alpítványunk is részt vett. Idén a programot - Tóthné Fehér Ibolya és Gubik Viktória ötletének köszönhetően - egy Adventi Vásárral is kiegészítettük. A nagy sikerre való tekintettel a jövőben is tervezünk hasonló, a helyi vállalkozókat, termelőket és kézműveseket is segítő programokat.

Kiállítások a Művelődési Házban és az Örökségházban. A teljesség igénye nélkül: Dunaszekcső sportélete (fotók, érmek, serlegek, újságkivágások) Esküvői fotókiállítás (régi és új fotók) Műkedvelő csoportok Dunaszekcsőn (táncosok, színházjátszók, énekkarok, zenekarok múltja és jelene) Képfolyam (Szabó Klarisz Medea szobrai, Rácz Lívia grafikái, Pongrácz Éva és Rumann Emil festményei) Szerelmem Dunaszekcső (Gilles Weissmann /Franciaország/ festményei, Hans Mendler /Németország/ szobrai és Tóth László /Magyarosrszág/ fotói), Nyitunk… fotó és videó kiállítás (Sümegi János, Scheppi Zoltán, Pálos András, Rumann Gábor). 

ÁLLANDÓ TEVÉKENYSÉGEINK

Dunaszekcsőért Teleház településünk információs központja. Szolgáltatásaink: számítógép és internet használat, informatikai segítségnyújtás, szöveg-, kép- és kiadványszerkesztés, video vágás, játék, levelezés, nyomtatás, fénymásolás, faxolás, igazolványkép készítés, archiválás, digitalizálás, szórólap és plakáttervezés, hirdetés feladás, termek bérbeadása, munkalehetőségek közvetítése. Teleházunk eMagyarország Pont és FIP Pont is egyben.

 

Lugio Tv Dunaszekcsőn és környékén fogható televízió működtetésével is foglalkozunk. Hírt adunk a régióban történő kulturális, közéleti és sport eseményekről. Emellett képújságunkban hirdetéseket is megjelenítünk.

 

Falumúzeumunkkal egy régi parasztház formáját és berendezését kívántuk rekonstruálni, ahol gyerekfoglalkoztatót is kialakítottunk.

2007 óta üzemeltetjük a Dunaszekcsői Művelődési Házat. Programokat szervezünk (gyerekszínház, ünnepi megemlékezések, vetélkedők, önképző körök, játszóházak stb.). Termeit bérbe adjuk. Itt működik Teleházunk és a Lugio Tv stúdiója is.


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejére

http://www.katicavendeghaza.hu/
www.dunafalva.hu www.szeremle.hu
http://www.kaasenbrood.eu/Ez a weboldal az NCA támogatásának
köszönhetően jött létre.
©2009 Dunaszekcsőért Alapítvány
Minden jog fentartva